PIELGRZYMKA DO MEDJUGORJE!!!

PIELGRZYMKA DO MEDJUGORJE!!!

 TERMIN: 18.04.-25.04.2020.

   -MARIA BYSTRICA – ZAGRZEB- DUBROWNIK- MOSTAR- MEDJUGORJE- MAKARSKA- VEPRIC- KRAVICE- BUDAPESZT

  • DZIEŃ 1. -(18.04.)- POLSKA- CHORWACJA.

Wyjazd z Polski we wczesnych godzinach porannych, przejazd  w kierunku Chorwacji. Wieczorem przyjazd do Marii Bystricy– Chorwackiej Częstochowy, zakwaterowanie, obiadokolacja, nocleg.

  • DZIEŃ 2. -(19.04.)- CHORWACJA- ZGRZEB-MEDJUGORJE.

Rano Msza święta, śniadanie, wykwaterowanie z hotelu i udamy się na zwiedzanie stolicy Chorwacji Zagrzebia- zobaczymy min.: Katedrę Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny, kościół św. Marka, spacer po Górnym i Dolnym mieście. Następnie udamy się do Medjugorje, największego centrum pielgrzymkowego na Bałkanach, zakwaterowanie, obiadokolacja, uczestnictwo w nabożeństwie wieczornym, nocleg.

  • DZIEŃ 3. -(20.04.)- MEDJUGORJE

Rano śniadanie, całodniowy pobyt w Medjugorje (min. modlitwa na górze objawień Podbrdo, jeżeli będzie możliwość spotkanie z widzącymi, wizyta we wspólnocie Cenacolo- osób uzależnionych, uczestnictwo we mszy św. i różańcu). Wieczorem obiadokolacja, nocleg.

  • DZIEŃ 4. -(21.04.)- MAKARSKA RIVIERA- VEPRIĆ- KRAVICE.

Rano po śniadaniu udamy się na wypoczynek na Makarską Rivierę. Wyjazd w kierunku VEPRIĆ – chorwackie sanktuarium Matki Bożej z Lourdes. Położone na zboczach zalesionych gór, pozostaje w harmonii z naturalnym otoczeniem. Czas wolny nad morzem. Następnie udamy się nad wodospady do Prirodni vodeni park „Koćuša”  Kravice, odpoczynek, czas na zdjęcia. Powrót do Medjugorje, udział w nabożeństwie wieczornym, obiadokolacja. Nocleg.

  • DZIEŃ 5. -(22.04.)- MEDJUGORJE- MOSTAR.

Wczesne wyjście na górę Krizevacodprawienie drogi krzyżowej. Śniadanie, Przejazd do MOSTARU zwiedzanie jednego z najpiękniejszych miast Bośni i Hercegowiny. Zobaczymy XVI w. Kamienny most wpisany na listę UNESCO oraz dzielnicę Stara Carsija, pełnej tradycyjnych warsztatów rzemieślniczych, restauracji z lokalną kuchnią i barwnych sklepików. Powrót do Medjugorje,  udział w wieczornym nabożeństwie, obiadokolacja, nocleg.

  • DZIEŃ 6. -(23.04.)- DUBROWNIK.

Rano po śniadaniu wyjazd do DUBROWNIKA PERŁY ADRIATYKU. Zwiedzanie z przewodnikiem miejscowym . W programie zwiedzania miasta uznanego za zabytek światowego dziedzictwa kulturowego: Brama Pile, ulica Placa, wieża zegarowa oraz spacer wzdłuż murów miejskich. Msza Święta. Powrót do Medjugorie, obiadokolacja, udział w nabożeństwach. Nocleg

  • DZIEŃ 7. -(24.04.)- MEDJUGORJE- WĘGRY.

Rano po śniadaniu wykwaterowanie z Pensjonatu/ Hotelu, przejazd w kierunku Węgier. Wieczorem przyjazd do Budapesztu, zakwaterowanie w hotelu, obiadokolacja, nocleg.

ATRAKCJA!!! Nocny rejs statkiem po Dunaju!

  • DZIEŃ 8. -(25.04.)- WĘGRY- POLSKA.

Rano po śniadaniu wykwaterowanie z hotelu, zwiedzanie Budapesztu, zobaczymy min:  Góra Gellerta-Pomnik Wolności,  Plac Bohaterów, Parlament ( z zewnątrz), czas wolny. Wyjazd w kierunku Polski, przyjazd na miejsce wyjazdu w godzinach wieczornych.

CENA: 1650 zł.  +  (wstępy ok. 30euro)

CENA ZAWIERA:

  • PRZEJAZD KOMFORTOWYM AUTOKAREM – Klimatyzacja, barek, video, wc, rozkładane fotele
  • 1 nocleg w Chorwacji w hotelu 3***
  • 1 nocleg w Budapeszcie w hotelu 3***
  • 5 noclegów w hotelu lib pensjonacie w Medjugorje
  • 7 śniadań + 7 obiadokolacji
  • Ubezpieczenie Turystyczne KL, NNW, Bagaż
  • Opieka Pilota
  • Lokalnych Przewodników
  • Opłaty drogowe, parkingi
  • Rejs statkiem po Dunaju
  • Turystyczny Fundusz Gwarancyjny
  • Podatek Vat
  • System Tour guaide

CENA NIE ZAWIERA:

  • Dopłaty do pokoju 1-osobowego
  • Napojów do obiadokolacji w Chorwacji i Budapeszcie (w Medjugorje do obiadokolacji wino, soki, woda.)
  • Wstępy  (ok. 30 eu)
  • Świadczeń nie wymienionych w programie

                             

 

Program jest ramowy a kolejność zwiedzania może ulec zmianie!!!

                              DO WYJAZDU WYSTARCZY WAŻNY DOWÓD OSOBISTY!!!

BOŚNIA I HERCEGOWINA – MEDJUGORIE

DOKUMENTY – dowód osobisty lub paszport.

WALUTA

W Medjugorie obowiązują trzy waluty: euro, kuny, marka kowertywilna.

ZALECAMY POSIADANIE EURO– W MEDJUGORJE, MOSTARZE OBOWIĄZUJĄCĄ WALUTĄ JEST EURO.

W Chorwacji płaci się kunami, jedynie w większych miastach typu Dubrownik akceptują też euro.- akceptowana jest większość kart płatniczych, dotyczy to większych placówek handlowych, sklepów, restauracji, stacji benzynowych, hoteli, itp. Na promenadzie w Makarskiej – jest kilka kantorów i można bezprowizyjnie wymienić walutę euro na kuny, po kursie korzystniejszym niż w Polsce.

POGODA
Na klimat Hercegowiny wpływa bliskość morza, ukształtowanie terenu i wysokość nad poziomem morza.
Medjugorje znajduje się w tej części Hercegowiny, gdzie panuje klimat śródziemnomorski z łagodnymi zimami, ciepłymi latami i obfitymi opadami deszczu w zimie. Największe opady w Hercegowinie notowane są jesienią, ale również na wiosnę. Największa ilość opadów spada w listopadzie i grudniu. Jeżeli chodzi o wiatry najczęściej spotykane są wiatry północne i północno-wschodnie. Ludzie nazwali je „północ” lub „bura”. Ten suchy wiatr najczęściej wieje zimą, praktycznie co drugi dzień. W Hercegowinie wieje również inny rodzaj wiatru, również bardzo wyraźny – jugo- tzn. południe [podobny do halnego]. Wieje od strony Adriatyku, najbardziej wyraźny jest jesienią i na wiosnę. Jest bardzo wilgotny i jesienią jest zwiastunem obfitych deszczów. Jest to bardzo porywisty wiatr, wieje kilka dni i ustaje po ulewie.

KUCHNIA

Przede wszystkim jest efektem połączenia wielu kultur, chociaż dominującym czynnikiem są tu wpływy tureckie. Kilkuwiekowe panowanie na tych terenach Imperium Osmańskiego uwidoczniło się nie tylko w składzie etnicznym oraz architekturze, ale także właśnie w jedzeniu.
Jak smakuje Bośnia i Hercegowina? Na pewno orientalnie. Królują przede wszystkim ćevapčići, czyli czyli grillowane paluszki z mielonego wieprzowego, wołowego lub cielęcego mięsa w chlebku typu pita, podawane z pokrojoną cebulką. Do tego zwykle dodawany jest kajmak, czyli gotowany krem z mleka o lekko kwaskowym smaku. Zajadają się tym wszyscy bez wyjątku,
Miód, orzechy i niesamowicie słodki syrop to składniki podobnego nieco do francuskiego, wielowarstwowego ciasta zwanego baklavą. Kto raz jej spróbuje, na pewno zakocha się w niej na zabój, choć niektórych ta słodycz przyprawia o mdłości. Jeżeli jednak połączymy ją z gorzką i niezwykle mocną bośniacką kawą, balans zostanie zachowany.